Veroordeeld in het buitenland?
Bent u als Nederlander in het buitenland veroordeeld? Dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om terug te keren naar Nederland en hier uw straf te ondergaan. Groot voordeel: u bent dan dichter bij huis bij uw familie en vrienden. Binnen de EU is hiervoor de Wet wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging vrijheidsbenemende en voorwaardelijke sancties (WETS). Voor landen buiten de EU of die de Wets nog niet hebben geïmplementeerd, geldt de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS).
Wederzijdse rechtshulp
Politie, fiscus, douane en justitie uit tal van landen binnen en buiten de Europese Unie werken samen. Dat gebeurt op grond van wederzijdse rechtshulp. Voor u kan dat betekenen dat u in uw eigen land wordt verhoord door buitenlandse autoriteiten. Of dat hun verzamelde onderzoeksresultaten in Nederland worden gebruikt. Landen kunnen ook vragen om uitlevering en overlevering van personen. Net als vragen om de overdracht van strafvonnissen of strafvervolging. Wanneer u bijvoorbeeld veroordeeld bent in Polen, is het mogelijk om uw straf uiteindelijk in Nederland uit te zitten.
Bij al deze vormen van internationaal strafrecht en internationale samenwerking moet wel worden gelet op de juiste naleving van verdragen en wetgeving in binnen- en buitenland.
Uitlevering
Als u verdacht wordt van een strafbaar feit in het buitenland, dan loopt u het risico te worden uitgeleverd naar dit land. Het gaat dan altijd om een land waarmee Nederland een uitleveringsverdrag heeft. Heeft Nederland geen uitleveringsverdrag met land?
Dan kunt u nog steeds worden uitgeleverd, als het feit waarvan u wordt verdacht in beide landen strafbaar is. Dit wordt het zogenaamde reciprociteit beginsel genoemd.
Verblijfsvergunning
Bent u in het buitenland veroordeeld en heeft u in Nederland een verblijfsvergunning? Dan kan de IND uw verblijfsvergunning intrekken op grond van de actuele, werkelijke en ernstige bedreiging voor de openbare orde. U moet hiertegen gelijk in actie te komen, anders loopt u het risico om uitgezet te worden naar het land van uw herkomst.
Overlevering: binnen de Europese Unie
Binnen de Europese Unie spreekt men niet van uitlevering, maar van overlevering. Er geldt namelijk een vereenvoudigde procedure via een Europees aanhoudingsbevel.