advocatenkantoor imamkhan

Ongewenstverklaring en/of inreisverbod

nicole harrington gMJ3tFOLvnA unsplash 1

U mag niet langer in Nederland wonen. Of u mag zelfs Europa niet meer in. U vindt hier belangrijke aandachtspunten als u te maken krijgt met een ongewenstverklaring of een inreisverbod.

Ongewenst verklaard

Een ongewenstverklaring kan worden opgelegd als er sprake is van een actuele, werkelijke en ernstige bedreiging voor de openbare orde. Of als u legaal in Nederland verblijft, maar meerdere malen een strafbaar feit heeft gepleegd. Deze ongewenstverklaring geldt voor onderdanen van de Europese Unie.

Inreisverbod

Bent u geen onderdaan van de Europese Unie en heeft u strafbare feiten gepleegd? Dan kunt u te maken krijgen met een inreisverbod. Bij een inreisverbod mag u voor bepaalde periode niet binnen de Europese Unie verblijven. Dus ook niet in Nederland. De oplegging van de duur van het inreisverbod kan variëren van een 1 tot 20 jaar. Het kan bijvoorbeeld gaan om een veroordeling van een zwaar misdrijf waardoor u een gevaar bent voor de openbare orde. U kunt tegen de oplegging van een inreisverbod in beroep gaan.

Afweging

Als er een ‘beschikking tot ongewenstverklaring’ wordt uitgevaardigd, wordt er een afweging gemaakt tussen het nationale belang (openbare orde en nationale veiligheid) en het belang van u - en eventueel uw persoonlijke omstandigheden en familieleven.
Een ongewenstverklaring is niet alleen van kracht in Nederland maar direct in alle Schengenlanden.

Tijdelijke opheffing ongewenstverklaring

Bent u ongewenst verklaard? Dan worden uw gegevens opgenomen in het Schengen Informatie Systeem. Aan de  grens van alle Schengen landen wordt u dan geweigerd. Een ongewenstverklaring kan tijdelijk worden opgeheven als er sprake is van zwaarwegende familieomstandigheden. Of wanneer u moet verschijnen als getuige en/of als verdachte bij een rechtszaak.

Wanneer u ondanks een ongewenstverklaring toch op het grondgebied van de Schengenlanden blijft, bent u strafbaar.

Protesteren tegen inreisverbod of ongewenstverklaring

U kunt tegen het opleggen van een inreisverbod en/of ongewenstverklaring in actie te komen. We adviseren u graag over uw mogelijkheden.

Heeft u bijstand nodig? Belt 020-4192612 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We nemen snel contact met u op.